Zastanawiam się, czy nie powinienem zmienić tytułu wątku, bo nazwa Polskie Nagrania funkcjonuje dopiero od 1955 r., a Polskie Nagrania Muza od 1956 r. A chyba nie chciałbym zaciemniać obrazu informacjami o płytach wydawanych pod szyldem "Polskie Zakłady Fonograficzne Odeon", Zakłady Fonograficzne w Warszawie (z nazwą Muza na płytowych naklejkach) czy Warszawskie Zakłady Fonograficzne (Muza). Niby Muza w nazwie już jest. Jakieś opinie ? I myślę, że "Pronit" zasługuje na oddzielny wątek (mimo, że jest tam w nazwie Polskie Nagrania). Za jakiś czas pewnie postaram się też coś stworzyć na temat naklejek i logo WIFON-u, VERITON-u, może i Tonpressu.
A tak z innej beczki. Wczoraj zrobiłem małe przeszukanie i mimo, że mam parę płyt z nowa nalepką o niższych numerach katalogowych, to pierwszym first-pressem z nową nalepką (z prostokątnym logo w miejsce kogucika), jaki mam w swoim posiadaniu jest SX 2235 Jan Kowalski "Inside Outside Songs", z nadrukowaną ceną 250 zł, wydany wg kppg w 1985 r. (numery matryc z literkami A i B, bez następujących po nich liczb, pozostałe płyty - te z wcześniejszymi numerami katalogowymi, które mam - np. SX 2212, SX 2213, SX 2214, SX 2216, SX 2221, SX 2231, SX 2232, SX 2233 - mają matryce A-2, B-3 i wyżej, więc jest możliwość, że first-y miały jeszcze stare nalepki, choć faktem jest, że takich wersji nie widziałem). Jakby ktoś miał którąś z tych płyt z pierwszymi numerami matrycowymi to fajnie byłoby, jakby o tym napisał (oczywiście wraz z info, z jaką są nalepką i jaką ceną na okładce).