Jak już piszemy o reedycjach, to muszę polecić najnowszą serię wydawniczą na 75-lecie wytwórni Blue Note.
Co miesiąc ukazuje się pięć wznowień klasycznych albumów jazzowych. Płyty są remasterowane z oryginalnych taśm matek. W zestawie dostajemy kod do pobrania wersji cyfrowej. Ceny wg. mnie są bardzo atrakcyjne, bo 60-65zł za album.
Płyty 180 z porządną poligrafią na dosyć grubym kartonie. Wszystkie albumy z serii mają identyczne niebieskie koperty wewnętrzne z okładkami pozostałych pozycji.
Jak do tej pory kupiłem cztery pozycje (niestety tylko cztery, ale obiecuję poprawę

) i każda z nich jest wręcz wzorcowa. Płyty są idealnie płaskie a jakość dźwięku jest fenomenalna. Bardzo ciche tłoczenia, wspaniała dynamika, brzmią tak jakby muzycy grali tylko dla mnie u mnie w pokoju. Gorąco polecam!
http://backtobluevinyl.comPS Jeżeli posiadacie kompakty Blue Note z serii Rudy Van Gelder edition, to po przesłuchaniu tych winyli będziecie ich używać jako podstawki pod piwo (w sensie, że tych kompaktów).