Autor Wątek: ustawienie wkładki  (Przeczytany 16578 razy)

hubert kot

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 46
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 23, 2015, 14:27:25 »
ok,
a odnośnie tego

"Podczas odsłuchiwania płyt potencjometr basu ustawiam na maksa. Po tym ustawieniu dzwięk jest ok - ani za dużo basu ani za mało, gra bardzo fajnie. Natomiast, gdy te same głośniki podpinam pod laptopa - to już bas musi być zredukowany do około 50 %. "

co to może być?
czy poprostu to tylko taka "specyfika" gramofonów?

Piotrek

  • Mod
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1370
    • Obrazki
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 23, 2015, 14:39:59 »
A czy sygnał jest jednocześnie chichszy niż z laptopa?

hubert kot

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 46
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 23, 2015, 15:15:01 »
Hej Piotrek,

tak, jeśli podłączam głośniki bezpośrednio pod laptopa to fakt sygnał chyba jest cichszy i muszę dużo bardziej przekręcić volume na głośniku.

Przy słuchaniu w konfiguracji gramofon - głośniki, lekko - ale to naprawdę lekko podkrecam volume.
 

Co w sumie jest przeciwieństwem jeśli chodzi o bas.
Przy połączeniu gramofon - głośniki bas ustawiam na makasa (przy takim ustawieniu i tak jest bas umiarkowany).

Przy połączeniu laptop - głosniki, bas jest mniej więcej w połowie.

Gramofon ma wbudowany przedwzmaczniacz.

 



Piotruś

  • Mod
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1066
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 23, 2015, 18:47:19 »
To niestety może wynikać z lichości tego wbudowanego przedwzmacniacza.

Marcin

  • Admin
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 661
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 23, 2015, 22:55:07 »
Może AT91 ma troszkę miększą igłę.
A może po prostu zaniżają pasmo nacisków.
Ja bym dał na 2,5.

Właśnie !
Sam o tym często zapominam że ustawienie nacisku jest pod igłę, a nie wkładkę !
Wkładka nie ma nic do nacisku !
Miałem w zeszłym roku u siebie przez miesiąc gramofon z wkładką AT-91 + igła z wamata
i o ile pamiętam grało super przy nacisku 1.8g ,
Ja mam taki myk że zawsze patrzę jak ugina się wspornik po opadnięciu igły na płytę,
ma się ugiąć nieznacznie, jeśli ugięcie jest znaczne i widać że brzuch wkładki ma ochotę
poślizgać się po płycie to nacisk jest pewnie za duży  ;)

Dlatego pytałem jaką masz wkładkę, bo nacisk 3.2g jakoś mi nie pasował do AT-91.

Większość preampów gramofonowych gra ciszej niż inne źródła, a komputery dają
na wyjściu karty dzwiękowej bardzo mocny sygnał, więc różnicą głośności pomiędzy
gramofonem a laptopem bym się nie przejmował.
Zastanawia mnie jednak ta różnica w basie  :co?:

To niestety może wynikać z lichości tego wbudowanego przedwzmacniacza.
Tak to wygląda, w tym momencie .

Ja bym zrobił takie coś, zripował bym dowolną płytę (jedna strona) na kompa przez USB,
a potem porównał kopię z kompa i oryginał, mając na uwadze że z kompa będzie
głośniej, skupił bym się na porównaniu basów .

hubert kot

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 46
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 24, 2015, 20:04:36 »
hej,
widzę, że mam dwie sprawy do zweryfikowania na sobotni wieczór  :)

dzięki za podpowiedzi!

Marcin

  • Admin
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 661
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 31, 2015, 23:53:04 »
widzę, że mam dwie sprawy do zweryfikowania na sobotni wieczór  :)

I jak to w/g Ciebie wygląda ?
Jestem bardzo ciekawy Twojej opinii  :taktak:

hubert kot

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 46
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 02, 2015, 12:40:14 »
hej,

wkładkę całkowicie przemodelowałem tj poprawiłem azymut poprzez podłożenie taśmy izolacyjnej pomiędzy koszyk a samą wkładkę. Zmniejszyłem też docisk - i tu co ciekawę zmniejszając docisk i korygując skating płyty częściej zaczyły mi się zacinać niż wcześniej  :( , wiec nanowo zaczełem bawić sie skatingiem i przy wyzerowaniu go zacinanie zmniejszyło - a czkolwiek jest ustawione wbrew zasadzie nacisk wkładki = ustawienie antyskatingu.

Cały czas zastanawiam się czy czegoś nie robię źle. Dodatkowo wydaje mi się, że trochę sama geometria ramienia jest źle ustawiona ale czemu i poco ktoś przy tym grzebał ?!

Zripowanie jeszcze przedemną a czemu - bo okazało się że niedziała zgranie bezpośrednie na pendraiwa. Muszę zakupić kabel aby bezpośrednio podłączyć pod laptopa i wtedy zgrać (ostatnio niestety natłok obowiązków trochę mnie oddalił od tego plus mycie płyt ;-) płynem konwaliowym).

Napewno dam znać co i jak.  :spoko:

 



hubert kot

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 46
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 03, 2015, 21:13:00 »
Po zripowaniu jest jednak podobnie jak przy odtwarzaniu bezpośrednio z gramofonu. Cos mi sie wydaje ze tak chyba musi być. 

Większość obecnej muzyki ma bardzo dużo niskich częstotliwości...

W załaczniku krótkie mp3 tego co zripowałem z płyty.

Piotruś

  • Mod
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1066
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 03, 2015, 21:49:18 »
Niestety, ale dziadowski napęd wprowadza pewno dużo drgań, które powodują podbijanie basu przy odczycie.
Niestety, ale wcale mnie nie dziwi, że to ramię ma problemy z geometrią.
Niestety, ale ten przedwzmacniacz jest po prostu bardzo lichy.

To są właśnie uroki nowych gramofonów w niskich cenach.

Marcin

  • Admin
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 661
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 03, 2015, 23:56:20 »
wkładkę całkowicie przemodelowałem tj poprawiłem azymut poprzez podłożenie taśmy izolacyjnej pomiędzy koszyk a samą wkładkę. Zmniejszyłem też docisk - i tu co ciekawę zmniejszając docisk i korygując skating płyty częściej zaczyły mi się zacinać niż wcześniej  :( , wiec nanowo zaczełem bawić sie skatingiem i przy wyzerowaniu go zacinanie zmniejszyło - a czkolwiek jest ustawione wbrew zasadzie nacisk wkładki = ustawienie antyskatingu.

To niestety jest skutek że zdecydowałeś się się kupić "nowy" tani gramofon  ;)
Wcześniej co pisałem o ustawieniu gramofonu opierałem się o sprzęt z lat 70' , 80'
gdzie były zachowane pewne normy i można było zaufać instrukcji obsługi gramofonu.
Ale jak wybrałeś nowy i tani to kieruj się własną intuicją  :zeby:
Jeśli w teoretycznie poprawnej konfiguracji siły antyskatingu do siły nacisku płyty się zacinają bardziej
to faktycznie zmniejsz siłę antyskatingu, czyli Twój gramofon jest wykonany mało precyzyjnie
i wszelkie regulacje musisz robić na oko.
Jak na rysie igła przeskakuje i "płyta się zapętla" znaczy antyskating za mocny,
jak przeskakuje do przodu, za słaby,
a jak igła nie przeskakuje tylko pyknięcie słychać to jest OK  :D

Dodatkowo wydaje mi się, że trochę sama geometria ramienia jest źle ustawiona ale czemu i po co ktoś przy tym grzebał ?!
Geometria sama się nie przestawi, są dwie opcje :
1 Ktoś się obchodził nie delikatnie
2 Tani sprzęt = tania geometria  :-\

Po zripowaniu jest jednak podobnie jak przy odtwarzaniu bezpośrednio z gramofonu. Cos mi sie wydaje ze tak chyba musi być. 

Odsłuchałem tego sampla co zamieściłeś, i powiem tak :
Na głośnikach przy kompie, fakt musiałem basy na maksa podkręcić by zabrzmiało jak dla ludzi  :)

Ale mam komputer połączony do amplitunera (przez pętle magnetofonową)
Sansui 661 i kolumny Cabasse Molene 220,
i to gra naprawdę dobrze  :spoko:
Jak na ten gramofon i wkładkę, przy okazji MP3 w dobrej jakości  :)
To jest dźwięk bez kompleksów, jest poprawnie.
Bas jest wystarczająco głęboki, nie mam wrażenia braku zrównoważenia pasma.
Jak dla mnie dźwięk jest dobry.

Mój wniosek, kup sobie wzmacniacz lub amplituner + kolumny  :)

A obecne głośniki wykorzystaj tylko do komputera  ;)

Niestety, ale dziadowski napęd wprowadza pewno dużo drgań, które powodują podbijanie basu przy odczycie.

W tym przypadku chodziło o to że basów było za mało  :piwo:


Piotruś

  • Mod
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1066
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 04, 2015, 00:02:11 »
W tym przypadku chodziło o to że basów było za mało  :piwo:

Hmmm, bo ja się zasugerowałem tym:

Większość obecnej muzyki ma bardzo dużo niskich częstotliwości...

Dopiero teraz odsłuchałem tego sampla (na moich starych słuchawkach studyjnych sprzed 45 lat przez dziadowską karte w laptopie) i mnie to tam brzmi nawet w miarę, ani nie muli ani nie sypie ani nic. Myślę, że lepiej nie będzie.

hubert kot

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 46
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 04, 2015, 07:57:50 »
hej, no mam swiadomosc że ten sprzęt wysokiej klasy nie jest ale myślę że w tej półce cenowej nie jest źle.
wydaje mi sie także że wiekszość - znaczna większość sprzętów jest obecnie wykonywana według norm lub standardów jakościowych ISO, więc te "moje problemy" mogą bardziej wynikać z faktu, że kupiłem używany sprzęt przy którym ostro ale to ostro ktoś majstrował -co widać to chyba m.in. po pierwotnym ustawieniu wkładki. Druga sprawa to pewnie taka, że podzespoły mogą być lub są bardzo mocno budżetowe.



enyłej, kolejny krok jaki planuje to wymienić te głośniczki na coś normalnego.

Apropo jeszcze anyskating - to fakt czasem słychać takie jakby łupnięcie i właśnie zastanawiałem się co to jest ? ;-) i już muślałem, że znowu coś nie tak hehe


Na jakich płytach tj -o jakim  stanie technicznym - dokonujecie wszelkich kalibracji? Na zupełnie nowych chyba nie ma sensu bo są zbyt idealne. Chyba wydaje się aby były to płyty o średnim stanie technicznym? I wówczas też tak długo kręcimy śrubkami aż nie wystąpią żadne przeskoki?

Piotruś

  • Mod
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1066
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 04, 2015, 14:39:15 »
Nie wydaje mi się, żeby normy ISO dotyczyły Twojego gramofonu. A jeśli tak, to tylko na papierze. Ze swoich doświadczeń z produktami z różnych domen i półek cenowych, mogę powiedzieć, że kontrola jakości w chińskich fabrykach praktycznie nie istnieje. Twój sprzęt może być nowy i nigdy nieużywany, a rozregulowany i źle skręcony. To nic dziwnego i z tym trzeba się liczyć.

Nie wiem, jak ustawić ten konkretny egzemplarz, bo wątpię żeby chociażby działanie i regulacja a-s były przewidywalne. Z doświadczenia wiem, że lepiej wyłączyć a-s niż ustawić to mocno niepoprawnie.

Moje gramofony nie mają a-s, co nie znaczy, że nie należy w nich kontrolować i regulować pracy łożyska, do czego wykorzystuję gładką płytę testową. Osobiście ustawianie gramofonu przy użyciu laboratoryjnych oscyloskopów i mikroskopów uważam za perwersyjny pedantyzm.

hubert kot

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 46
Odp: ustawienie wkładki
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 05, 2015, 13:37:14 »
ok, ten gramofon zaczyna testować moją wytrzymałość.

Czy w takim modelu reguluje się jakość obroty silnika - lub co zrobić gdy kręci się talerz za szybko ? ehh