Autor Wątek: ELAC Miraphon 20  (Przeczytany 9186 razy)

DarkB

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 483
ELAC Miraphon 20
« dnia: Luty 12, 2015, 20:07:29 »
Wszystko zaczęło się od Piotrusiowego wpisu :
http://olx.pl/oferta/gramofon-elac-miraphon-20-CID99-ID6hqHW.html#492df41d7e

niech
ktoś
to kupi,
proszę


Trochę potrwało, ale tak w połowie stycznia, przy okazji ponownego pobytu we Wrocławiu stałem się posiadaczem owego Miraphona. Niestety sprzedający pozbawił go wkładki, przy okazji urywając końcówkę przewodu. He, he, nawet na początku myślałem, że to to nie ma wymiennej główki, ale koledzy mnie uświadomili, że jednak ma - i rzeczywiście ma! :) Tym niemniej gramofon wylądował w szafie. W międzyczasie na znanym portalu aukcyjnym na "A" pojawiła się wkładka ELAC STS355+HEADSHELL ELAC. Nie muszę chyba wspominać, że od razu była moja :P Już się ucieszyłem, że nie trzeba będzie zarabiać terminala, a przynajmniej nie od razu. Problem był tylko taki, że akurat na Alle nie było igieł do tej wkładki, z zagranicy nie chciałem sprowadzać, póki nie przetestuję, że wkładka jest sprawna. WAMAT odpowiedział, że będzie niedługo, więc postanowiłem cierpliwie poczekać. I doczekałem się, i dzisiaj wkładka dotarła.

ELAC wywędrował więc z szafy najpierw na krotką sesję zdjęciową, a później w planach było założenie wkładki, igły i przeprowadzenie pierwszej próby. Niestety - trafił się kolejny zonk - nawet jeśli koszyk jest od ELAC'a to od jakiegoś innego :( Więc ELAC znów powędrował do szafy, dopóki w jakiś sposób nie załatwię terminala i śrubek do przykręcenia wkładki (bo w tym nowym koszyczku to chyba są tylko wkręty bez nakrętek.

Ale przynajmniej w końcu zebrałem się, żeby coś na temat tego ELAC'a napisać ;)

Piotrek

  • Mod
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1370
    • Obrazki
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2015, 20:31:56 »
Terminal to nie problem , tylko trzeba się jakoś w końcu spotkać, a co do igięł to ostatnio zamawialiśmy z Kocewiczem do Pickeringa i szwajcarskie, dobre z Ameryki wyniosły nas taniej niż tandeta Wamatowa.

Piotruś

  • Mod
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1066
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2015, 20:57:37 »
Zaaaaaraz!
Koszyk przy którym masz wkładkę, to jest, mnie się wydaje, do Mirakorda 50. Do 40 nie wejdzie. Musisz przełożyć wkładkę, przekablowania tego oryginalnego koszyka mogę się podjąć, mam precyzyjny grot w lutownicy, zapas dobrej jakości pozłacanych skuwek i cynę po dziadku.


Piotrek

  • Mod
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1370
    • Obrazki
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2015, 21:14:19 »
Tak, od 50-tki :P

DarkB

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 483
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 12, 2015, 21:16:34 »
Że muszę przełożyć wkładkę to już wiem, problemem jest dla mnie tylko właśnie owo przekablowanie - raz, że nie mam precyzyjnego grota, a dwa, że oczka słabe :(.
Tak, że spotkać się kiedyś jakoś będzie trzeba. Szkoda, że nie załapałem, że da się wyciągnąć koszyk przed ostatnią giełdą - w sumie to gupek ze mnie, że się nie przyjrzałem, bo przecież robi się to dokładnie tak samo jak w Telefunkenie ... Bo tak to mi się trochę trudno wyrwać z domu ... I chyba, o ile pamiętam, żaden z Was nie studiuje na Polibudzie ....

A jak już wkładka zostanie przeszczepiona, to będę miał zbędny koszyk do Miracorda 50 :D

morrison

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 12, 2015, 21:51:04 »
To ja go chetnie odkupie  ;)

morrison

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2015, 20:49:46 »
Ponawiam chec odkupienia koszyka wkladki...) 

DarkB

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 483
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 31, 2015, 20:52:32 »
Ech, w końcu się zebrałem i złożyłem całość do kupy, to znaczy wsadziłem igłę w przełożoną przez Piotrusia wkładkę i całość wsunąłem w ramię, wypoziomowałem, wyważyłem, podłączyłem do świeżo zestawionej z Fisherami Elizabethki i ..... :(
Gra, ale charczy. Trochę tak jakby dźwięk był przesterowany, trochę tak jakby igła była zryta.
No i pytanie co winne? Wkładka? Okablowanie wewnętrzne gramofonu? Przedwzmacniacz Elisabethki? Niesprawdzony i nieustawiany overhang? Jeszcze cóś innego?
Część hipotez mogę wyeliminować podłączając do Duala CV 1700, ale zanim to zrobię może ktoś miał podobne objawy i może nie ma sensu rozbieranie zestawu? (jak to chyba z reguły bywa dostęp nie jest łatwy, a później znowu poziomowania itp ;) ). Ale jak trzeba, to trzeba. Ostatecznie mogę spróbować założyć inną, na pewno sprawną wkładkę (trochę się boję zdejmowania terminali, bo a nóż coś urwę :P ). Tak, czy inaczej, już nie dziś, a zanim się za to zabiorę otwieram giełdę pomysłów ;)

Elisabethka gra tylko na długich (UKF nie przestrojony, innych długości fal nie testowałem, nie chce mi się targać na górę Damy Pik, a tylko to mam w domu jeszcze z DIN-ami), i gra całkiem ładnie, choć potencjometry (tak głośności, jak i barwy) oczywiście przy kręceniu trzeszczą :P

BTW - Piotruś, jest możliwość, że inaczej podłączyłeś kabelki? Gdzieś ostatnio chyba przeczytałem, że ktoś miał podobne objawy i okazało się, że kabelki były źle podłączone do wkładki.

Piotruś

  • Mod
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1066
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 31, 2015, 20:54:33 »
Chyba byłem w miarę przytomny jak to lutowałem, ale głowy nie dam. Tam przy łączówkach są takie drobniutkie literki, zestaw to z kolorami, żeby się upewnić.
Prędzej bym winił styki półkoszyka. Były dosyć mocno spatynowane (do czarności), a mnie się skończył Kontakt.

morrison

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 31, 2015, 21:09:20 »
Gdybys mial zle polutowane kabelki, to raczej stlumieniem dzwieku by sie objawilo. A moze igla jest zbyt slabo osadzona we wkladce...? 
Najprosciej podlaczyc pod inny wzmacniacz, lub inny gramofon pod Elize..)  Swoja droga, ladny amplituner. )

DarkB

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 483
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 31, 2015, 21:19:53 »
Styki półkoszyczka mogą być, pamiętam, że przy Telefunkenie przeczyszczenie dużo dało.
Czyli plan na jutro (albo pojutrze, albo popojutrze itd ;) ): przeczyścić styki, popatrzeć przez lupę na kolorki, w dalszej kolejności podłączyć pod Duala.

Do Eli niestety na razie innego gramofonu nie podłączę, bo pozostałe, które mam w domu, mają chinche (a nie mam przejściówki z chinchy na DIN, w drugą stronę, to i owszem ;) ).
Mnie też się Ela podoba i m.in. dlatego chcę ją ożywić :D

vineelleenn

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 779
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 31, 2015, 21:28:27 »
Zacząć od czyszczenie styków! Jakies niemasowienie etc...
A potem?
To wszystko:
Zle ustawiona wkładka,
Zła kalibracja,
Kable; gram/wzmak
itd

DarkB

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 483
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 02, 2015, 19:43:44 »
To już wiem, że coś jest nie tak z gramofonem. Podłączyłem go do Duala i niestety też kiszka. Wcześniej przeczyściłem styki, ale nic to nie dało (za to teraz się świecą :) ).

Spróbowałem nagrać to co słychać: na początku jest szum od działającego gramofonu, później igła opada na płytę, zaczyna się utwór - i póki mieści się w tonach średnich, to jeszcze jako-tako (Choć też kiepsko), jak dochodzi wycie, to od razu łapie przester, później jest cicho, bo ściszyłem poziom nagrywania, niestety odbywa się to skokowo, ale słychać, że nawet przy tak cichym nagrywaniu dźwięk jest jakby przesterowany

http://zoombied.wrzuta.pl/audio/5RNQNnGCc8r/elac_probka2

Się zastanawiam - a może uszkodziła się igła, bo na początku, zanim skapowałem w tym modelu jak wyważać ramię, to trochę mocno mi raz upadła na płytę?

Czy na podstawie tego nagrania można coś wyrokować na temat stanu wkładki? W sumie mogę spróbować zmienić, powinienem mieć gdzieś jakąś wolną AT-3600, do sprawdzenia może wystarczy ...

Dodaję parę zdjęć. Jak na nie patrzę, to się zastanawiam, czy nie powinienem jeszcze przeczyścić styków wkładki? Piotruś - czyściłeś je?


Piotrek

  • Mod
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1370
    • Obrazki
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 02, 2015, 20:17:05 »
Ej! Czy ten Elac nie ma preampa?
Jeśli tak to daj go pod wejście liniowe!

morrison

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
Odp: ELAC Miraphon 20
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 02, 2015, 20:36:09 »
Pierwszy raz w zyciu cos takiego slysze... ??? 
Jesli rada Piotrka nie pomoze, zmien wkladke na probe.